Parmak Emme

Parmak Emme

Bebekler beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için doğuştan getirdikleri refleksle ağızlarına gelen her şeyi emerler. Bebeklerin bu alışkanlıkları anne karnında başlar. Çocukların çoğunda görülen bir davranıştır.

Süregelen parmak emme davranışı çocuğun diş yapısının şekillenmesinde olumsuz etki yapar. Yalnız bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Çünkü süt dişlerinin yerine gelen asıl dişlerin büyümesinde şekil bozukluğunun etkisi yoktur.

Çocukların parmaklarını emmelerinin altında mutlaka psikolojik bir problem aranmamalıdır. Çocuklar bu davranışı diş çıkarırken, uykuya dalarken ya da yeni bir kardeşi olduğu zaman yapabilirler.

5-6 yaşlarına kadar çocuğun parmak emmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu alışkanlığı okul döneminden sonra devam ettirirse, o zaman tedbirler alınmalıdır.

 

NELER YAPILABİLİR?

  • Çocuğunuzun bu davranışını telaşa kapılmadan, sabırla karşılamalı ve bu davranışıyla sürekli ilgilenmemelisiniz.
  • Çocuğunuz okul çağına geldiğinde hala bu davranışını devam ettiriyorsa, kendisine uygun bir dille bu davranışının başkaları tarafından hoş karşılanmadığını, davranışının bebeksi olduğunun anlatın.
  • Çocuğunuz uykuya dalma zamanlarında bu davranışı gösteriyorsa, uykuya geçiş zamanında ilgiye ihtiyacı var demektir. Onun için ona masal anlatarak uyumasını sağlamanız, davranış değişikliğine önemli etki yapacaktır.
  • Çocuğunuzun boş zamanı çok ve yapacak faaliyeti yok denecek kadar az ise onu oyuncaklarıyla oynaması için yönlendirin. Hatta çocuğunuzla birlikte siz oynayın.
  • Çocuğunuzun bir davranışını ortadan kaldırmak için parmağına acı sürmekten veya eline eldiven giydirmekten kaçının. Çünkü almış olduğunuz bu tedbir onun bu davranışını önlemediği gibi artmasına da sebep olur.
  • Dünyaya yeni gelen kardeşi sebebiyle bu davranışı göstermeye başlayan çocuğunuza, kardeşinin yetiştirilmesinde onun da sorumluluklarının olduğu, kendisinin sizin için ayrı bir yeri bulunduğunu anlatmalı ve hissettirmelisiniz.