tr

Tükenmişlik Sendromunun 10 Belirtisi

Tükenmişlik Sendromunun 10 Belirtisi

Tükenmişlik sendromu son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram, dizilerden iş dünyasına heryerde karşımıza çıkar oldu. bazen dizi oyuncularının tükendiğini görüyoruz, bazen de çalışanların.

Peki, nedir bu tükenmişlik sendromu?

Sabahları uyandığınızda gözlerinizi açmanıza rağmen, kafanızı yastıktan kaldıramadığınız oldu mu? Sabah uyandığınızda işe, okula gitmesem dediğiniz, yöneticinize hasta olduğunuzu söylediğiniz günler artmaya mı başladı?

Yataktan kalkmaya çalışırken, gün içinde yapmanız gerekenleri hatırlamaya çalıştığınız ama hatırlamakta zorlandığınız sabahları hatırlayın. Siz son alarmı ertelediğinizde gün çoktan başladı bile! Koşarak kendinize gelmek için kendinizi duşa atarsınız ancak kendinize gelmek için girdiğiniz duş bile sizi kendinize getirmez. Evden çıkıp yola koyulduğunuzda, gün boyunca okulda işte sürekli yüzünüz asık, boynunuz kambur, omuzlarınız düşük olur. Kimi zaman işi sevmediğiniz için mutsuz olduğunuzu düşünürsünüz ancak işten çıkmanız bile bu halden kurtulmanız için yeterli olmaz.

Tükenmişlik Nasıl Başlar?

Siz hiç farkına varmadan ve yavaşça ilerler. Bu yanıtlar için çok geriye gitmenize, tüm hayatınızı incelemenize gerek yoktur. İsteksizliğinizi incelemek için başınıza gelen kötü olayları da incelemenize gerek yoktur. Bu fiziksel belirtiler, karamsarlık, kızgınlık, öfke duygularınız gelişmekte olan ” tükenme ” durumuna işaret ediyor olabilir. Herşey çok masum bir şekilde başlamıştır, tüm yükü omuzlarınıza idealleriniz çevrenizdekilerin iyiliği için almış olabilirsiniz ama sonuç her zaman yüzünüzü güldürmeyebilir.

Kendi tükenmişlik seviyenizi belirlemek için aşağıdaki soruların kaçına evet dediğinize dikkat edin.

1. Hayatta her zaman başarılı olmanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz?

2. Sıkılmamak için her işte ayrı bir heyecan yaratma gereğini duyar mısın?

3. Sizin için yaşamınızın bir alanı diğerlerinden daha mı önemlidir?

4. İnsanlarla yakın olmamanın eksikliğini duyuyor musunuz?

5. Sizin için rahatlamak zor mu?

6. Herhangi bir konuda ki görüşleriniz katı mı?

7. Yaptığınız işlerle kendinizi çok mu özdeşleştirdiniz? İşler aksadığında bunu kendi başarısızlığınız olarak mı görüyorsunuz?

8. İnsanların sizi nasıl gördüğü çok mu önemli?

9. Kendinizi çok mu ciddiye alıyorsunuz?

10. Hedefleriniz ne kadar belirli? Uzun vadeli olanlarla hemen yapılması gerekenler arasında gidip geldiğiniz oluyor mu?

Bu sorular üzerinde düşündükten sonra, eğer verdiğiniz yanıtların çoğunluğu “evet” ise kendinize, “Ben böyle biri olmak istiyor muyum?” diye sorun.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1